Contact
Zoeken in
naar

Zaaien

Moestuinders die gewoon zijn zelf hun planten op te kweken vinden hieronder een manier om op een eenvoudige en trefzekere wijze hun plantjes te zaaien.

Maandag 17 juli, stap 1

Een aantal zaden wordt in een bakje op vochtige watten gelegd en met een plantenspuit goed vochtig gehouden.

Donderdag 20 juli, stap 2

De eerste zaden zijn gekiemd. Het kiemen zelf neemt een paar dagen in beslag. In het vroege voorjaar kan dit wat langer duren. Er zijn zaden bij die het niet of heel slecht doen. Vanzelfsprekend neem ik alleen de beste kiemen.

Deze methode is ook heel geschikt om te ontroleren of oud zaad nog kiemkrachtig genoeg is. Het meeste zaad blijft een aantal jaren goed. Vooral koolzaad en tomatenzaad zijn na 5 jaar, mits goed bewaard, nog bruikbaar.

Het zaadje wordt met een pincet voorzichtig opgepakt en in een bakje met aarde, waarin eerst een kuiltje is geprikt, gelegd en goed in de aarde gedrukt.

Als alle zaden zo gelegd zijn wordt alles met een plantenspuit goed vochtig gemaakt.

De aarde is een mengsel van ± 2 delen potgrond van de Gamma en een deel aarde uit de moestuin.

Vervolgens wordt het afgedekt met keukenfolie en op een lichte en koele plek gezet. Een vensterbank in een onverwarmde kamer op het zuidwesten is ideaal. In de zomer goed luchten en schermen tegen de zon.

Zondag 23 juli, stap 3

Onder de juiste omstandigheden staan de plantjes, in dit geval winterbloemkool, binnen één week boven de grond. Het grootste probleem is nu om geduld te hebben om de planten voldoende te laten groeien voordat ze uitgeplant kunnen worden.

Woensdag 9 augustus, stap 4

De planten kunnen nu buiten uitgeplant worden.

Onder ideale omstandigheden, in de zomerperiode, verloopt het proces van zaaien tot uitplanten, zoals uit bovenstaande foto’s blijkt, zeer snel. In het vroege voorjaar gaat het allemaal veel langzamer.

De eerste helft van maart begin ik met zaaien. Zodra de kiemplantjes boven de grond staan (stap 3) neem ik de bakjes mee naar Warmond en plant ze daar, in de koude bak onder glas, uit. De omstandigheden –temperatuur en licht- zijn daar het beste. De groei gaat in het begin langzaam maar je krijgt, zo opgekweekt, sterke en gezonde planten die eind april buiten uitgeplant kunnen worden.

Binnenshuis, op de vensterbank opkweken kan ook, alleen is het resultaat vaak veel minder goed omdat het daar te warm is en de plantjes te weinig licht krijgen.

Het gevolg is dan meestal bleke uitgeschoten zaailingen die de overgang naar buiten vaak niet overleven. Alleen warmteminnende planten, tomaten, paprika en komkommer enz. kweek ik binnen op.

Voordelen van deze manier van zaaien:

  • Ik kweek niet meer planten op dan ik per keer nodig heb, zo doe ik jarenlang met een zakje zaad.
  • Van sla soorten en koolplanten zaai ik om de 3 à 4 weken nieuwe planten waardoor ik het hele seizoen verse groenten heb.
  • Geen gedoe met verspenen, geen groeistagnatie. Geen noodzaak het teveel aan zaailingen weg te gooien.
  • Ik moet niet iedere keer naar een tuincentrum om planten te kopen terwijl ik nu precies weet wat ik uitplant.
  • Het risico van zwakke of zieke planten, knolvoet, is veel kleiner.
  • Het is makkelijker om ieder jaar met iets anders te experimenteren.
  • De beste planten kunnen tzt. op de juiste afstand uitgeplant worden enz enz.

Al met al hele goede argumenten om het eens te proberen lijkt mij.

Voor vragen of opmerkingen ben ik altijd beschikbaar op tuinnummer 110.

 

Veel succes.

Jan Fuchs

 

Dit artikel stond in de Warmoezenier van december 2006.