Contact
Zoeken in
naar

De gebruikers van Koudenhoorn

Het eiland wordt gedurende het hele jaar door veel mensen bezocht. Er is sprake van een grote variatie in gebruik en de bijbehorende aantallen bezoekers.

Er is een vaste groep mensen, waarvan sommigen het eiland bijna dagelijks bezoeken. Dit zijn leden van de moestuinvereniging; mensen die hun hond uitlaten in combinatie met een stevige wandeling; joggers; vogelaars; een ruiter. Dit bezoek vindt plaats van de ochtendschemering tot ver in de avondschemering.

Dan zijn er veel mensen die af en toe, of regelmatig, op het eiland komen fietsen of wandelen, met familie en kinderen, met vrienden, om uit te waaien, voor een goed gesprek, enz. Sommige beperken zich daarbij tot de verharde paden van het recreatiedeel, anderen lopen door tot het uiteinde van het stiltegebied. De wandelroute "Rondje 't Joppe" loopt ook voor een klein deel over het eiland. Watersporters leggen hun boten op de passantenplaatsen, meestal voor een korte maar soms ook voor langere tijd. Er komen sportvissers, over land of over water, die gebruik maken van de officiële visplekken, en die ook wel eens in tenten op het eiland overnachten. De scouting groep Anaconda heeft er een clubhuis, dat ook door andere scouting groepen gebruikt wordt. Tijdens de KinderVakantieweek wordt het eiland intensief gebruikt en het speelt ook een rol in de jaarlijkse evenementen van Warmond.

De grootste invasies vinden echter plaats op enkele warme, zonnige dagen in het voorseizoen, als het eiland zowel via de brug als over het water overspoeld wordt met recreanten. Op woensdagmiddagen gaat het vooral om moeders met kinderen die uit de buurt komen, maar in mooie weekenden kan het oplopen tot vele honderden mensen, die van heinde en verre naar het eiland stromen.

Het eiland lijkt dit allemaal redelijk aan te kunnen. Slechts af en toe is er sprake van gebruik dat een nadelige invloed kan hebben op de natuurwaarden van het eiland.