Inhoud
-
Algemene bepalingen
-
Lidmaatschap
-
Co-tuinder
-
Verplichtingen van de leden
-
Rechten van de leden
-
Prioritering bij verhuur
-
Contributie
-
Opzegging
-
Bestuur
-
Algemene vergadering
-
Kascontrolecommissie
-
Gezamenlijke in- en verkoop
-
Periodieke Tuinschouw
-
Restricties bij benutting tuin
-
Toegang tot tuin
-
Introductie
-
Gezamenlijke activiteiten
-
Gemeenschappelijke voorzieningen
-
Aansprakelijkheid en verzekering
-
Onvoorziene omstandigheden
Artikel 1. ALGEMENE BEPALINGEN
Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld, aangevuld en/of gewijzigd door de Algemene Leden Vergadering, (ALV). Aanvullingen en/of wijzigingen treden niet in werking alvorens zij door de ALV zijn goedgekeurd en aan de leden bekend gemaakt.
De Voorwaarden voor Verhuur maken deel uit van dit Huishoudelijk Reglement.
Artikel 2. LIDMAATSCHAP
Lid van de vereniging zijn alle personen die voldoen aan het bepaalde in artikel 5 lid 1 van de statuten. De huurovereenkomst wordt aangegaan voor een kalenderjaar, lopend van 1 januari t/m 31 december.
Verlenging van de huurovereenkomst vindt stilzwijgend plaats.
Artikel 2.1 Kandidaat lidmaatschap
Wie lid wenst te worden van de vereniging geeft zich schriftelijk op bij het bestuur, onder vermelding van naam en volledig adres. Het aanmeldformulier is ook beschikbaar op onze website.
Het bestuur beslist over de aanvraag. Bij een positief besluit komt iemand onderaan de lijst van kandidaat-leden.
Personen hoog op de lijst van kandidaat-leden komen in aanmerking voor een vrijkomende tuin en krijgen na de mededeling dat er een tuin beschikbaar is veertien dagen de tijd over een aanbod te beslissen. Ziet iemand af van een aanbod omdat een tuin minder geschikt is - bijvoorbeeld groter dan gewenst - dan kan dit kandidaat-lid onveranderd hoog op de wachtlijst blijven staan.
Artikel 2.2 Nieuw Lidmaatschap
Een kandidaat-lidmaatschap gaat over in een proeflidmaatschap na ondertekening van de huurovereenkomst en betaling van een borgsom, waarvan de hoogte gebaseerd is op het aantal vierkante meters tuin. De verschuldigde borg en het lidmaatschapsgeld moeten binnen zeven dagen na ondertekening van het contract worden betaald
Bij het ingaan van de huurovereenkomst accepteert de huurder de tuin in de staat waarin deze zich bevindt, inclusief de daarbij behorende onderhoudseisen.
Artikel 2.3 Proeftijd
Nieuwe leden hebben een proeftijd van een jaar. Indien zij voldoen aan de voorwaarden van de vereniging wordt het lidmaatschap stilzwijgend verlengd, in geval van onvoldoende naleving van de voorwaarden gaat het bestuur eerst het gesprek aan om vervolgens eventueel tot maatregelen te besluiten.
Artikel 2.4 Contact
Wijziging in contactgegevens (huisadres, e-mailadres, telefoonnummer) moeten worden doorgegeven via info@moestuinkoudenhoorn.nl. Het bestuur is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het ontbreken van contactmogelijkheden.
Artikel 3. CO-TUINDER
Aan een bestaande of nieuw af te sluiten huurovereenkomst kan een lidmaatschap worden toegevoegd van een persoon die door de huurder is geïntroduceerd, een zogenoemde co-tuinder. Deze is volwaardig lid van de vereniging, tekent een eigen overeenkomst, betaalt lidmaatschapsgeld, moet net als leden die een tuin huren voldoen aan de verplichtingen, maar huurt zelf geen tuin.
Een co-tuinder die nog niet op de wachtlijst staat en in aanmerking wil komen voor een eigen tuin, kan zich op de wachtlijst voor een tuin laten plaatsen. De datum van aanmelding bepaalt de plaats op de wachtlijst.
In bepaalde gevallen, zoals opzeggen of overlijden van de huurder, kan het bestuur besluiten dat de gelieerde co-tuinder, indien al enige tijd lid van de vereniging, in aanmerking komt om de tuin over te nemen. Het bestuur beslist in deze.
Artikel 4. VERPLICHTINGEN VAN DE LEDEN
Ieder lid wordt geacht de bepalingen van de Statuten, het Huishoudelijk Reglement (HR), de Voorwaarden voor Verhuur (VvV) en het Privacyreglement, alsmede de besluiten van de ALV en openbaargemaakte bestuursbesluiten te kennen en na te komen.
De verplichtingen van de leden zijn vastgelegd in het HR en waar betrekking hebbend op het beheer van de in huur gegeven tuin in de VvV. De huurder houdt zich tevens aan alle relevante, op de moestuinvereniging van toepassing zijnde, wetten en regelingen.
Artikel 5. RECHTEN VAN DE LEDEN
Elk lid heeft recht op het gebruik van de toegewezen tuin en de voor leden beschikbare faciliteiten.
Artikel 5.1 Participatie in besluitvorming en bestuur
Ieder lid heeft toegang tot en spreekrecht in de ALV. Leden kunnen in aanmerking komen voor functies in het bestuur en in de commissies van de vereniging.
Leden kunnen voorstellen doen bij het bestuur en de ALV en amendementen indienen op voorstellen die het bestuur aan de ALV voorlegt.
Artikel 6. PRIORITERING BIJ VERHUUR
Bij het verhuren van een vrijkomende tuin wordt door het bestuur de volgende prioritering in acht genomen:
-
Bestaande leden die hebben aangegeven dat ze hun tuin willen uitbreiden tot maximaal 150 m2 door het extra huren van een naastgelegen vrijkomende tuin.
-
Bestaande leden die een andere tuin willen van maximaal 150 m2 en een kleinere tuin opgeven. Deze tuin dienen zij in goede staat achter te laten, zoals beschreven in artikel 8.1.
-
Aspirant-leden en co-tuinders, in volgorde van de wachtlijst.
Het bestuur kan bij zwaarwegende argumenten van deze prioritering afwijken.
Artikel 7. CONTRIBUTIE
De jaarcontributie bestaat uit twee delen. Ieder lid betaalt lidmaatschapsgeld. Daarnaast is een vergoeding verschuldigd voor de in huur gegeven tuin, op basis van het aantal vierkante meters. De hoogte van deze bedragen wordt jaarlijks door de ALV vastgesteld en dient bij vooruitbetaling te worden voldaan.
Bij een startende tuinder wordt met de huur rekening gehouden met het tuinseizoen:
-
Wie voor 1 juni lid wordt, betaalt voor een vol jaar.
-
Wie begint tussen 1 juni en 1 september betaalt voor een half jaar.
-
Wie na 1 september begint is geen huur verschuldigd.
Artikel 8. OPZEGGING
Opzegging van het lidmaatschap door een huurder moet uiterlijk per 1 oktober voor het verstrijken van enig huurjaar schriftelijk geschieden bij het bestuur, met inachtneming van het bepaalde in artikel 8 van de statuten.
Het bestuur kan een huurovereenkomst ontbinden als de contributie niet binnen een redelijk te achten termijn is voldaan.
Artikel 8.1 Oplevering tuin
Het bestuur maakt een afspraak met het vertrekkende lid over het inleveren van de sleutels. Na inlevering, en uiterlijk bij het ingaan van het nieuwe huurjaar, heeft het vertrekkende lid geen toegang meer tot de tuin.
De huurder moet er zorg voor dragen dat een tuin na zijn vertrek in goede staat is. Ongeacht de vraag wie de huurovereenkomst heeft opgezegd, huurder dan wel verhuurster, moet de huurder de tuin opleveren in de staat van onderhoud zoals beschreven in de artikelen 4 tot en met 8 van de VvV, Alle afval en persoonlijke eigendommen dienen verwijderd te zijn.
Indien een tuin op 1 januari van het volgende jaar naar het oordeel van het bestuur niet in een goede staat wordt achtergelaten, vervalt het recht op teruggave van de betaalde borg.
Artikel 8.2 Tussentijds opzeggen
Bij tussentijds opzeggen ontstaat geen recht op restitutie van huursom en contributie, of een pro rata gedeelte daarvan.
Alleen met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van verhuurster kan gedurende een huurjaar de overeenkomst op een andere naam worden overgeschreven.
Artikel 8.3 De boedel
De boedel die na opzegging van een tuin op 1 januari nog aanwezig is, vervalt aan de vereniging. Kosten, door de verhuurster gemaakt voor schoonmaken en opruimen, die uitgaan boven het bedrag van de vervallen borg, kunnen op de vertrekkende huurder worden verhaald.
De vertrekkende en nieuwe huurder kunnen onderling regelen welke zaken in aanmerking komen voor overname, zonder dat de nieuwe huurder enige verplichting tot overname heeft. Een vertrekkende huurder kan geen vergoeding eisen, in geld of in natura, voor achterblijvende opstallen of overblijvende gewassen.
Artikel 9. BESTUUR
Alle zaken het bestuur betreffende zijn vastgelegd in de statuten onder de artikelen 12, 13 en 14.
Artikel 11. KASKONTROLECOMMISSIE
De ALV benoemt uit haar leden een kascontrolecommissie van twee leden, die elk twee jaar aanblijven en om en om aan- en aftreden. Het aftredende lid is gedurende drie jaar niet herkiesbaar.
Deze commissie controleert de rekening en verantwoording van de penningmeester en tekent voor akkoord.
Bij niet akkoord bevinding geeft zij daarvan onmiddellijk kennis aan het bestuur.
Zij brengt op de algemene vergadering verslag uit van haar bevindingen.
Artikel 12. GEZAMENLIJKE IN- EN VERKOOP
Over de door het bestuur te organiseren gezamenlijke in- en verkopen, moet door of namens het bestuur een afzonderlijke administratie worden aangelegd. Deze administratie wordt door de penningmeester gearchiveerd. Na aftrek van kosten komen eventuele baten ten goede van de verenigingskas.
Artikel 13. PERIODIEKE TUINSCHOUW
Het bestuur controleert door middel van tuinschouwen de tuinen op naleving van de VvV. Voor tuinen waarvoor het bestuur dat nodig acht, vindt een naschouw plaats. De Tuinschouwcommissie is samengesteld uit tenminste drie verenigingsleden, waarvan tenminste een bestuurslid.
Het bestuur maakt bij een schouw een selectie van punten waarop de beoordeling van tuinen plaatsvindt. De datum van de tuinschouw wordt tijdig aangekondigd inclusief de criteria waarop wordt geschouwd.
Artikel 13.1 Onvoldoende naleving
Huurders die de regels van de VvV onvoldoende naleven, worden door het bestuur benaderd om hun tuin binnen een redelijke termijn op orde te brengen. Mochten de gewenste verbeteringen uitblijven, dan volgt een aanmaning. Als naar het oordeel van het bestuur ook na een aanmaning de tuin nog onvoldoende op orde is, heeft het bestuur de bevoegdheid de huurovereenkomst te beëindigen. In dit geval vervalt het recht op teruggave van tuinborg.
Artikel 14. RESTRICTIES BIJ BENUTTING TUIN
Een huurder moet bij het tuinieren de regels naleven zoals die zijn vastgelegd in de VvV. Daarnaast bestaan er enkele verboden die niet zozeer op het tuinieren zelf betrekking hebben, maar een bredere strekking kennen. Deze zijn:
-
De in huur gegeven tuin mag niet worden gebruikt om enig bedrijfsmatig doel na te streven.
-
Zonder schriftelijk bevestigde dispensatie van het bestuur is het de huurder niet toegestaan het in huur gegeven perceel onder te verhuren, dan wel aan derden in gebruik te geven.
-
Het is huurder verboden om op het in huur verstrekte perceel kleinvee of pluimvee te houden, dan wel tijdens het verblijf op het perceel bij zich te hebben. Andere huisdieren mogen geen overlast veroorzaken en honden moeten aangelijnd zijn.
-
Op last van de gemeente is plaatsing van bijenkasten niet toegestaan.
Artikel 15. TOEGANG TOT TUIN
Voor de uitoefening van zijn taken heeft het bestuur toegang tot elke tuin zonder toestemming van de huurder.
Artikel 16. INTRODUCTIE
Alle leden zijn gerechtigd tot introductie. Het introducerende lid is verantwoordelijk voor de gedragingen van de introducé. Krijgt de introductie een meer permanent karakter, dan wordt verwacht dat de introducé lid wordt van de vereniging, en daarmee co-tuinder.
Een partner en minderjarige kinderen van een lid kunnen, de laatsten onder begeleiding, deelnemen aan activiteiten van de vereniging.
Artikel 17. GEZAMENLIJKE ACTIVITEITEN
Elk lid, dus ook de co-tuinder, draagt naar vermogen bij aan activiteiten voor het algemeen belang van de vereniging. Dit kan zijn door deelname aan drie van de jaarlijks vastgestelde tuinbeurten, dan wel aan een of meer ploegen of commissies.
Het bestuur kan leden die in onvoldoende mate meedoen aan de gezamenlijke activiteiten hierop aanspreken. Indien leden na een aantal waarschuwingen hier geen gehoor aan geven, kan het bestuur gebruikmaken van artikel 8 lid 6 van de statuten en tot royement overgaan.
Artikel 18. GEMEENSCHAPPELIJKE VOORZIENINGEN
Op het complex is een clubhuis voor gemeenschappelijk gebruik. Bij gebruik van het clubhuis en andere voorzieningen is de huurder verplicht eventuele aanwijzingen van het bestuur op te volgen. De gebruiksregels zijn in te zien in het clubhuis.
De vereniging stelt diverse tuingereedschappen beschikbaar.
Artikel 19. AANSPRAKELIJKHEID EN VERZEKERING
Alle activiteiten die een lid onderneemt op zijn tuin of het tuincomplex zijn voor zijn eigen verantwoordelijkheid. De vereniging kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van deze activiteiten, voor het lid zelf of andere leden.
Leden handelend in opdracht of op verzoek van het bestuur vallen onder de verzekering die het bestuur hiervoor heeft afgesloten.
Artikel 20. ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN
Over zaken waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.