Contact
Zoeken in
naar

Nieuwsbrief september 2022

Beste leden hier de eerste nieuwsbrief van het op 15 september tijdens de ALV gekozen nieuwe vijfkoppige bestuur. We beginnen dit keer met een introductie van de nieuwe voorzitter van onze vereniging.

1. Welkomswoord van Pieter van Vliet

Beste leden, ter introductie een stukje van de nieuwe voorzitter van de Moestuinvereniging Koudenhoorn (MVK), mede namens het nieuw aangetreden bestuur. Donderdag 15 september 2022 is op de algemene ledenvergadering een nieuw bestuur gekozen. De leden zijn Pieter van Vliet (ondergetekende), gekozen door het ALV tot voorzitter; Henk Heitink, penningmeester; Jule Hinrichs, secretaris; Geri Moolenaar, Beheer & Onderhoud en Henny van Holten voor Verhuur. Henk en Henny maakten al deel uit van het vorige bestuur.
Ik ben zelf zo'n 22 jaar lid, 57 jaar en woon in Leiden. Ben getrouwd en gezegend met drie dochters, die inmiddels op zichzelf wonen. In hun opgroeiende jaren gingen ze geregeld mee naar de moestuin. Dus ze weten wat ze eten wanneer ze bij ons langskomen. Andijviestamp, pompoensoep, enzovoorts. Ik ben opgegroeid op het platteland, tot mijn 13e jaar in de Betuwe. Op de leeftijd van 11 jaar had ik al een moestuintje bij huis, dus het zat er al vroeg in :). Na mijn studie op de Wageningen Universiteit (voorheen Landbouw Universiteit) heb ik een tijdje gewerkt op het toenmalige Agrotechnologisch Onderzoeksinstituut in Wageningen. Vervolgens gewerkt als wetenschappelijk onderzoeker in binnen- en buitenland en gepromoveerd op een onderwerp uit de fotosynthese. Laatste 23 jaar en tot op heden werk ik full time als docent scheikunde op het Pieter Groen College te Katwijk.
Diverse onderzoeken tonen aan dat mensen met een moestuin gelukkig zijn. Dat is dan ook precies de intentie waarmee het bestuur aan de slag gaat. We bouwen voort op het werk en de oogst van de vorige besturen en houden de vereniging toekomstbestendig. Uiteraard vertegenwoordigen we alle leden en doen we het reilen en zeilen gezamenlijk met ons allen zodat we als gelukkige mensen nog heel erg lang kunnen blijven moestuinen op dit prachtige eiland. Groet, Pieter

2. Het Oogstfeest was een groot succes

Met een opkomst van zo’n 30 à 35 leden pasten we tijdens de Oogstborrel op 4 september precies op het terras van het clubhuis. Het was kleurrijk door Anne-Marie Krens versierd met oranje parasols, vlaggetjes en gezellige tafeltjes met boeketten. De Warmoesvlag wapperde fier over het geheel en het weer was zomers.
Twee grote tafels stonden helemaal vol met zelfgemaakte of meegebrachte heerlijkheden. Om maar eens wat te noemen: perentaart, appeltaart, pruimen-zwartebes taart, druiven, pruim-aalbesjam, pruimen tarte tatin, taart met walnoot. En hartige hapjes: prei-spinazietaart, tonijnwraps, prikkertje tomaatje-kaas, tonijnsalade, kibbeling van verse vis uit Katwijk, tarte tatin van snijbiet-spinazie enz. En dan heb ik echt nog lang niet alles genoemd!
Hoogtepunt was net als vorig jaar het zingen van het Moestuinlied, uit 1934!, georganiseerd door ons oud-lid Ivonne van den Muysenberg begeleid door haar cassetterecorder. Iedereen genoot van het heerlijke eten en het gezellig samenzijn! Volgend jaar doen we het weer op de eerste zondag van september.
Marieke Schröder

3. De werkbeurt van 24 september

Afgelopen zaterdag was er de werkbeurt voor leden met een oneven tuinnummer. Het spande erom of het redelijk weer zou zijn, regende tot in het begin van de middag, maar uiteindelijk bleken de weergoden ons goed gezind. De werkbeurt ving aan om 13.30 en toen begon het al op te klaren. De opkomst was met bijna 40 leden heel behoorlijk. Onder leiding van Geri Moolenaar ging iedereen aan de slag, met het op orde brengen van de takkenril, het snoeien van bossages, het verder op orde brengen van een vrijgekomen tuin en het versnipperen van takken in de kleine hakselaar.
Een aparte ploeg was al eerder op de dag begonnen een nieuwe mestbak te maken.
Aan het werk voor de nieuwe mestbak
Voor de werkbeurt was twee uur uitgetrokken. Maar zoals zo vaak: als een paar ploegen eenmaal aan de slag gaan is het werk snel verricht. Gaande weg waren er steeds meer leden rond de Warmoes, om thee of koffie te drinken, bij de kletsen met andere tuinders, of een stuk appelcake te nemen van Erich en Iva Püschel. ‘Van appels uit eigen tuin’, verzekerde Erich.
Omdat het allemaal zo gezwind verliep bleef er voor Geri ook voldoende tijd over om rondleidingen te verzorgen over sloot en oeverplanten met het doel leden meer bewust te maken hoe je het slootonderhoud op de juiste wijze kunt verrichten. Geri kon twee keer met een groep op pad.
Geri geeft uitleg over het onderhoud van sloten

4. Afmelden werkbeurt

Leden die niet in de gelegenheid zijn mee te draaien met een tuinbeurt of werkbeurt, melden zich voortaan af bij Geri Moolenaar, het bestuurslid voor beheer.

5. Wie er zou willen opzeggen

We hopen er naar natuurlijk niet op maar het kan zo maar zijn dat er toch leden om welke reden dan ook genoopt zijn hun lidmaatschap van de vereniging op te zeggen. Daarom: dat moet gebeuren voor 1 oktober. Dus binnen enkele dagen.

6. Vrijwilligers gezocht

We zoeken voor drie verschillende en stuk voor stuk voor de vereniging belangrijke functies vrijwilligers.
  1. Voor de kascommissie die ieder jaar weer namens de leden op basis van de jaarcijfers controleert of de financiën op orde zijn. De kascommissie rapporteert zijn bevindingen aan de ALV.
  2. Voor de jaarlijkse Groenmarkt in Warmond. Dit is een belangrijke activiteit die een aantal leden op zich kan nemen en dus tot een gezellige, gezamenlijke inspanning leidt. Afgelopen jaar was de opbrengst van de Groenmarkt dermate hoog dat we als vereniging ook financieel een groot belang hebben bij het succes van deze activiteit.
  3. Een vrijwilliger die de koop en distributie van zaden en pootgoed op zich neemt. Opnieuw een belangrijke activiteit waar veel leden de afgelopen jaren gebruik van maakten.
Kortom, overweeg eens serieus of je voor een van deze activiteiten tijd kunt vrijmaken!

7. De moestuinreis

Mirjam Olivier en Marieke Schröder deden mee aan de vijfdaagse Moestuinreis van 18 – 22 september in België en Normandië. De groepsreis van Garden Tours bracht ons naar inspirerende moestuinen met fruit, groentes en kruiden die we al dan niet kenden en voorzien van allerlei interessante bind- en klimmaterialen.
Leerzaam was de Museumtuin van Kasteel Gaasbeek ter hoogte van Brussel waar we een rondleiding kregen langs de fascinerende vormen van leifruit. Ook de vele soorten groentes stonden er weelderig bij en voorzien van informatieborden over wat er groeit en hoe je goed tuiniert.
In Normandië werden kasteelmoestuinen bezocht waar we fruit en groentes gemengd of omzoomd zagen door prachtige bloemencombinaties. Zonnebloemen, reuze persicaria’s, phlomis, herfstasters, zonnehoeden, afrikaantjes, salvia’s en dahlia’s in alle kleuren maakten er iets prachtigs van.
We zijn weer teruggekomen met heel veel leuke ideeën voor onze eigen moestuin!
Marieke Schröder

8. De verwarming op de Warmoes en de hoge energieprijzen

Onlangs kreeg het bestuur van een van de leden de melding dat hij, in dit geval, nog tamelijk vroeg in de ochtend in de Warmoes een aanstaande verwarming aantrof. Zonder goede reden verwarmen was altijd al geen goed idee en in de huidige omstandigheden al helemaal niet. Daarom wil het bestuur nu met de leden afspreken dat de verwarming uitblijft, tenzij. Daarmee hopen we te bereiken dat leden een grote mate van terughoudendheid aan de dag leggen bij het gebruik van de verwarming, tegelijkertijd houdt dat ‘tenzij’ natuurlijk in dat gebruik ervan nog steeds open staat. We willen wel aan iedereen vragen er ook zorg voor te dragen dat de verwarming uitgaat zodra dat weer mogelijk is. Het is een kwestie van aan het touwtje trekken om de radiator aan te zetten, en nog eens te trekken om ‘m weer af te zetten!

9. Een dochter!

Martijn Halewijn, van tuin 11, bracht zaterdag tijdens de werkbeurt vol trots een kaartje met de aankondiging van de geboorte van zijn tweede dochter Rosalie. Martijn, Allison, en zusje Sanne van harte gefeliciteerd en veel geluk.

10. De nieuwsbrief

De nieuwsbrief was en blijft een belangrijke communicatielijn van het bestuur naar de leden, maar zeker ook voor leden die iets naar voren willen brengen. De redactie komt in handen van secretaris Jule Hinrichs. Maar het is zeker niet de bedoeling dat het een one-man-show van alleen Jule wordt. De andere bestuursleden zullen ook bijdrages leveren en we hopen dat ook de leden een inbreng zullen hebben. In dat laatste geval is het handig eerst even met Jule contact op te nemen. Er is wel één beperking: de nieuwsbrief mag niet te veel uitdijen, want dan leest niemand dat hele stuk tekst nog.