Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief december 2021

OPRUIMEN!

Hartelijk dank aan alle leden die samen ons terrein hebben opgeruimd. Zowel tijdens de werkbeurt van 30 oktober (ongeveer 60 leden) als daarna op 15 en 18 november, met gemiddeld 15 mensen per keer, is zeer hard gewerkt.
DANK, DANK, DANK.
Er werden 4 containers gevuld met 33 kubieke meter afval (groen, hout en rest).
Maar: dit moet anders. We zijn volop bezig om de afvalstromen te verkleinen en de communicatie daarover (wie doet wat, wie werkt met wie samen, wanneer beslissen we) te verbeteren. Dat gaat soms heel goed en soms wat minder. Maar uiteindelijk maken vele handen licht werk (of werk licht?). In ieder geval: we doen het samen! Kijk maar eens naar de foto's.
Het bestuur
Kletsnatte werkbeurt van 30 oktober
8.45 uur, 15 november: natuurlijk eerst koffie en cake!
Een stuk of vijftien mensen werken hard om op te ruimen
DE laders: Nora en Jaap 2; Nora bestuurde beide dagen de tractor.
Geri tussen de laatste resten rommel
Eén van de opruimploegen
Bijzondere vondst uit opgeruimde tuin: Albert, Franco, Dyo

Belangrijke data

 • Gebruikersoverleg 25 november 2021 in Sassenheim.
 • Hakselen: februari 2022.
 • ALV op 15 februari 2022 van 19.30 tot 22.00 in het Trefpunt in Warmond – komt allen! Agenda en stukken volgen in januari 2022.
 • Groenmarkt in de Dorpsstraat in Warmond op 21 mei 2022.
 • Begeleide Moestuinreis met Garden Tours in september 2022. Geef je nu op!

Hakselen: februari 2022

De hakselaar is dankbaar onderwerp van gesprek: wanneer komttie en wie gaat er mee aan de slag? De vereniging wil een eigen hakselaar aanschaffen. Dat is een grote kostenpost die op de ALV besproken en besloten moet worden.
We hebben de laatste zes weken veel werk verzet en zijn moe. Dat geldt ook voor alle vrijwilligers die zich hebben ingespannen om mee te organiseren, helpen, opruimen, sjouwen, rijden, en orde te scheppen. En dat in een fijne samenwerkingssfeer.
Daarom koppelen we het hakselen aan de bomensnoeidag in februari. Misschien maken we er zelfs een snoei & hakselweekend van.
Leden die nog een inhaal werkbeurt (van 30 oktober) moeten doen, krijgen een mail. Dus let op je in-box voor datum en tijd.

Openhaardhout

Op ons complex liggen blokken hout/halve bomen (vers hout), die mogen opgehaald worden door leden die dat kunnen gebruiken voor hun openhaarden en/of vuurschalen of korven. Even vragen aan Erich of Dirk waar dat precies ligt en wat er meegenomen mag/kan worden.

Nieuwe mest komt op zaterdag 4 december

De mest is bijna op. Omdat we met onze mesthoop het grondwater vervuilen, hebben we met de kinderboerderij afgesproken dat zij mest leveren op afroep. Dat gaat dus nu weer gebeuren.
Mest kost 1 euro per normaal gevulde kruiwagen.

Groenmarkt: de voorbereidingen zijn begonnen!

Paula Meijlink heeft de coördinatie van de Groenmarkt 2022 op zich genomen. Paula is een ervaren, enthousiaste tuinier die vorig jaar ook een van centrale rol speelde in de Groenmarkt.
Paula heeft een Groenmarktgroep opgezet waarin Ursi van Loon, Mirjam Olivier, Nadia Vakili, Ria van Rossum en Trudy van Ommeren (names het bestuur) meedoen.
Tijdens de eerste vergadering (14 november) zijn al beslissingen genomen welke zaden het beste besteld kunnen worden, en hoe de taken worden verdeeld. Ook wordt zaai/stekgrond en potgrond gezamenlijk ingekocht, net als vierkante potjes en naamstekers.
Gezamenlijk wordt verder aan de voorbereidingen en organisatie van de Groenmarkt gewerkt. In de volgende nieuwsbrieven berichten we meer.
Er zijn heel veel kwekers nodig om er weer net zo'n succes van te maken als in voorgaande jaren. Je hoeft zelf geen kosten te maken. Bestel daarom alles via Paula. Ook moet de kraam bemenst worden!
Wil je meedoen? Geef je dan op bij pmeijlink@gmail.com.

Het gebruikersoverleg

Het is traditie dat alle gebruikers van het eiland Koudenhoorn 2 keer per jaar bij elkaar komen. Vanwege beperkingen door corona had dit overleg vorig jaar niet plaatsgevonden.
Wij hadden contact gezocht met de gemeente en het natuureducatiecentrum om aan te dringen op overleg. Dat vond plaats in Sassenheim op donderdag 25 november.
De vergadering werd door minder vertegenwoordigers bezocht: Coazy (de brasserie), de kinderboerderij, de gemeente, BOA, politie en de moestuinvereniging waren aanwezig.
Uitkomsten:
 1. Coazy en de kinderboerderij hebben een plan ontwikkeld voor het stuk bos (essen) dat gekapt is tussen de weilanden naast het pad dat naar brasserie Coazy en het strandje leidt. Het gaat om bijvoorbeeld een natuurspeeltuin, vlindertuin, pluktuin nestkastjes. Voor dit plan is draagvlak nodig. Hierover wordt in december of januari opnieuw een vergadering belegd. Wie van de leden wil er mee naar deze bijeenkomst?
 2. Iedereen op het eiland heeft (al langere tijd) last van ratten. Die veroorzaken veel overlast en zijn bovendien verspreiders van ziekten. De gemeente pakt dit op.
 3. Jongeren op het eiland komen steeds vaker uit de verdere omtrek. Het wordt een soort "party eiland" met drank en drugs. Dit geeft niet vaker, maar wel gewelddadiger incidenten met o.a. messen. Er worden oudere toezichthouders ingezet.
 4. Welkoop: de bestelwagens van Welkoop mogen niet meer de brug over. Reparatie van de brug heeft ontzettend veel geld gekost. Het leek bijna een 'hoofdpijndossier'. De maximale belasting van de brug is 3 ton. De busjes zijn leeg waarschijnlijk al zwaarder. Moeten we een oplossing voor vinden.
 5. De grote berenklauwen tussen het riet: was niet bekend bij de gemeente. Gaat men naar kijken.
 6. De verkeersveiligheid op het eiland, vooral op de brug. Leek ook nieuwe informatie: men gaat naar de bewegwijzering en routes kijken.
 7. De belangrijkste ergernis zijn de honden. Hier werd langdurig over gesproken. De gemeente gaat bekijken of er werkbare oplossingen zijn. Op de vergadering kwamen geen bruikbare suggesties.
 8. Het schouwen met zware machines die onze oevers verzwakken: daar keek men een beetje gek van op. Volgend jaar opnieuw met de gemeente bespreken voor de jaarlijkse schouw plaatsvindt. Ook over de waterkwaliteit had men geen kennis.
Samengevat: de gemeente zit het meest in zijn maag met de overlast door jongeren en het gedrag van hondenbezitters die zich niet houden aan het verplichte aanlijnen tussen 1 maart en 1 oktober. En niet aanspreekbaar zijn op die regels. Daar werd – net als over punt 1 – het meest over gesproken.

Laatste tuinschouw

27/28 November vindt de laatste tuinschouw plaats. De commissie zal letten of de netten eraf zijn, de composthoop wordt gebruikt, en het plastic is opgeruimd. Ook de algehele staat van de tuin wordt bekeken. Is de tuin een beetje klaar voor de winter? Is het riet afgeknipt? Leden die langere tijd slecht voor hun tuin zorgen, krijgen bericht van het bestuur.

Zaad en pootgoed gezamenlijk bestellen

Evenals voorgaande jaren zal de vereniging weer de gelegenheid bieden om centraal tuinbenodigdheden in te kopen. Bij gezamenlijke inkoop van zaden en pootaardappels kunnen hoge kortingen worden behaald. Vorig jaar was dit bijna 600 euro! De helft hiervan gaat naar de vereniging, de andere helft wordt naar rato toebedeeld aan de bestellende leden, resulterend in een gemiddelde korting van zo'n 15%.
De catalogi voor zaden en pootaardappels van de firma's Van der Wal en Garant zijn deze maand november bezorgd bij degenen die in 2021 een bestelling hebben gedaan, en bij de nieuwe leden uit 2021 en 2022. Voor degenen die niet in deze categorieën vallen en toch willen meedoen met deze gezamenlijke inkoop acties liggen vanaf eind november exemplaren van de catalogi van Van der Wal en Garant in het clubhuis.
Bestelformulieren kunnen tot 3 januari 2022 worden ingeleverd op de aangegeven wijze.
Wij raden alle leden van harte aan mee te doen met deze gezamenlijke inkoop. Hoe meer leden meedoen, hoe hoger de kortingen!

Beste mede tuinders,
Juist in deze tijd - van opnieuw corona-beperkingen - is het fijn plannetjes te maken. En dat is mogelijk via (mijn voormalig werk bij) Garden Tours: zij bieden een 5-daags reisje aan naar Noordwest Frankrijk. De reis bevat bezoek aan prachtige moes- en bloementuinen van kastelen en van privé eigenaren. Niet te ver weg en niet te lang want we willen ook weer snel in eigen moestuin terug zijn.
Ervaren reisleidster Margreet Diepeveen verzorgt de toelichting. Verblijf is in twee comfortabele hotels. Inclusief ontbijt en diner kost deze reis € 695,- en € 100,- voor de tuin-entrees. Tijdstip: Samen met Garden Tours: zondag 18 t/m donderdag 22 september 2022.
Maar als we vanuit onze vereniging met meer dan 25 personen zijn, dan kunnen we een eigen reis organiseren. We gaan dan met een eigen bus en Margreet gaat speciaal met ons mee.
Tijdstip: eerste helft van september met een maximale groepsgrootte van 40 personen.
Heb je zin om mee te gaan? Mail naar schrodermarieke@gmail.com met als onderwerp Moestuinreis 2022 met alvast de volgende gegevens:
 • Ik zou graag willen deelnemen aan de moestuinreis 2022.
 • Je naam en tuinnummer, naam reisgenoot met wie je een kamer zou willen delen en diens tuinnummer of vermeld dat je reisgenoot niet lid is van onze moestuinvereniging.
 • Bij twee personen, wil je dan één groot bed of twee aparte bedden?
 • Wil je een kamer delen met iemand anders van onze vereniging maar weet je niet met wie, dan kan ik kijken of ik t.z.t een match voor je kan maken.
 • Of wil je een 1-persoonskamer voor jou alleen? Je betaalt dan € 170 extra.
Er komt ook een kopie van dit bericht in de Warmoes te liggen.
Let op: Jouw JA, ik ga graag mee, is geen definitieve aanmelding.
Er kan dan wel worden bekeken of we ons aansluiten bij de bestaande 18 september reis of dat we de 25 of meer personen halen en met onze moestuinleden op pad gaan.
Margreet schrijft:
"Dag beste moestuinleden uit Warmond. Al bijna 30 jaar werk ik voor Garden Tours en de Moestuinreis is een van de allerleukste reizen die ik mocht bedenken.
Franse moestuinen zijn uniek: vol, zeer bloemrijk en voorzien van de meest bijzondere groenten en vruchten. De Fransen maken van hun moestuin vaak een waar kunstwerk, ze letten op vorm en kleur en maken daar verbazingwekkende patronen van. En het leukst is de grote verscheidenheid aan tuinen, in afmetingen, heel groot of intiem kleiner, heel streng of juist heel artistiek. Maar alle eigenaren zijn hartelijk, deskundig en hardwerkend in hun tuin!
Lunchen doet u op eigen gelegenheid maar daar gaan we voor naar mooie locaties zoals in een park van Brussel op de heenreis, in een pittoresk dorp, in de middeleeuwse stad Rouen maar ook in de tuin van een kasteel dat u gaat bekijken. Het is een prachtige reis die ik u van harte kan aanbevelen en waarvan ik met heel veel plezier uw reisleidster zal zijn!"
Je opmerkingen, vragen en ideeën zijn welkom. Die beantwoorden we via een aparte mailing.
Voor meer informatie, zie de Garden Tours link: https://www.gardentours.nl/tuinreis/noord-frankrijk/
Graag zie ik jullie reactie tegemoet.
Met vriendelijke tuingroet, Marieke Schröder, moestuin 109