Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief december 2020


Nieuws uit de bestuursvergadering

3 December was de laatste bestuursvergadering van 2020. Wat een gedenkwaardig jaar! Er is veel gebeurd, ook al voelden we ons vaak belemmerd.
De Groenmarkt: nee, die gaat niet door!
Het Zomerfeest: geen denken aan!
Toch hebben we veel wel gedaan: hard gewerkt op eigen tuin, Groenmarkt op eigen terrein en twee werkbeurten gehouden binnen de mogelijkheden die er waren, een gezellige borrel na de laatste werkbeurt van 2020.
En nog andere dingen, zoals de jaarlijkse zaadcatalogi. De kandidaat bestuursleden die we vonden en een te volle wachtlijst. 't Was me het jaartje wel.
Belangrijkste punt op de agenda van 3 december 2020 was de ALV: "Hoe kunnen we die zo veilig mogelijk organiseren? Hoe zorgen we zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen?" Dat staat uitgebreid in deze nieuwsbrief. En nog een heleboel meer: lees zelf maar.
Vriendelijke groet van het bestuur en een mooie decembermaand!
Trudy van Ommeren
Secretaris

ALV en het nieuwe normaal

Alleen schriftelijke ALV in februari 2021
Tijdens de bestuursvergadering was één van de belangrijkste onderwerpen: hoe organiseren we de ALV van 2021 veilig? Nou heel simpel: dat kan niet! Althans niet in februari. We mogen de ALV echter verplaatsen naar eind juni, voorafgaand aan het zomerfeest.
In januari doen we de eerste ronde via mail. Hieronder kort de beschrijving van het proces.
ALV online en op papier...
In de derde week van januari 2021 krijgen alle tuinders een uitgebreide mail met de relevante stukken van het afgelopen jaar. Dit zijn:
 1. Een kort overzicht van 2020, financieel overzicht van 2020, advies van de kascommissie, begroting van 2021, lidmaatschapsgelden. De penningmeester wordt gedechargeerd.
 2. Verder stellen we nieuwe bestuursleden voor en doen we een voorstel voor een nieuwe voorzitter. Hierover moeten de leden stemmen.
 3. Informatie over onderhoud en toestand van het moestuincomplex; de jaaragenda.
 4. Tenslotte het visiedocument en verslag van de uitkomsten uit de enquêtes.
Let op: In deze mail zit een lijstje met vragen die wij graag beantwoord willen zien om te weten waar we staan met zijn allen. En vooral ook of we op de goede weg zitten.
...En de tweede ALV face-to-face, eind juni, voor het Zomerfeest.
 • In deze fysieke vergadering, op de laatste zaterdag van juni, worden hierboven beschreven documenten besproken.
 • Ook komen het visiestuk (vragen 1 tot en met 11) en het uitvoeringsdeel (vragen 12 en volgende) aan bod. Daarover gaan we in gesprek.
 • Alle andere openstaande onderwerpen + vragen worden behandeld.
Iedereen die tussen de schriftelijke ALV en de echte ALV dingen met ons wil delen: van harte welkom.

Verhuur en wachtlijst - Henny van Holten

Omdat er weinig tuinen zijn opgezegd dit jaar, hebben we als bestuur besloten om de website aan te passen en te sluiten voor nieuwe inschrijvingen. Er staan nu nog 25 wachtenden op de lijst; de meeste gegadigden hebben zeker niet voor 2023 zicht op een stukje grond op ons complex.
De wachtlijst is wel een klein beetje korter geworden. Voor zover mogelijk is aan de wensen van de nieuwe tuinders en leden voldaan.
 • Jan Martin van Wolferen, tuinen 129 en 130, is aan de slag gegaan op zijn extra stuk en kreeg daarmee totaal 150 vierkante meter. Hij is heel blij met zijn lichtere tuin. De donkere tuin onder de bomen wordt niet meer verhuurd.
 • Allison en Martijn komen van tuin 17 en gaan naar tuin 11, de oude tuin van Jan en Plonie van der Horst, die dit jaar vertrokken.
Jan Martin heeft in tuin 129/130 al met veel plezier gewerkt. Hij kreeg hiervoor toestemming van de vertrokken tuinder & het bestuur.
Nieuwe leden:
 • Klaas de Vries gaat op tuin 110 A groenten verbouwen.
 • Wil Tamis gaat op tuin 110 B met groenten en bloemen aan het werk.
 • Corinne Egas en Gillis Nienhuis gaan op de tuin 17 aan het werk, voorheen van Allison en Martijn.
 • Melissa Heymans gaat op tuin 94 aan de gang met permacultuur.
Deze nieuwe leden van harte welkom!

Opruimen Warmoes

De Warmoes wordt in januari onder handen genomen, verbeterd en gezelliger gemaakt. Daarom willen we iedereen vragen zijn of haar spullen mee te nemen.
We willen de Warmoes opgeruimd en netjes houden. Daar kan en moet iedereen aan bijdragen.

Kasjes en ander bouwwerk

Sommige tuinders klagen dat zij er ‘schoon genoeg’ van hebben om steeds over kasjes en bouwwerken te lezen. Tegelijkertijd willen velen dat het bestuur beter handhaaft: op gedrag, op verwaarloosde tuinen, op gebrek aan ‘deelname in werkbeurten’. Die dingen gaan hand-in-hand. Als het bestuur moet handhaven, geldt dat ook voor de kasjes.
Daarom nog maar een keer: als iemand van plan is om iets te bouwen op zijn of haar tuin, stuur dan een bericht aan het bestuur waarin dit plan wordt voorgelegd. Blijven bouwsels binnen de afgesproken maten, dan is er meestal niets aan de hand. Voor een permanent kasje moet een vergunning worden aangevraagd.
Dit onderwerp is opgenomen in de enquête. Afhankelijk van de uitslag, gaan we bekijken of ons huidige beleid en de uitvoering ervan moeten worden aangepast of niet.
Sorry klagers: het is een ‘wordt vervolgd’ onderwerp!

Denk aan de zaadcatalogi en andere bestellingen!

Nog één keer om het echt niet te vergeten:
De uiterste inleverdatum voor het gezamenlijk bestellen van zaad, pootaardappelen en spullen van Welkoop, is 4 januari.
MAAR: Hoe eerder, hoe liever.
Hoe groter de bestelling: hoe hoger de korting!
Doe de formulieren in de brievenbus in de Warmoes
of bij Yvonne van Iperen, Nassaulaan 28, 2341 ED Oegstgeest.

Erich Püschel ondersteunt 60+ Surinamers (LOSA) voor nieuwe moestuin - Erich Püschel (+ Leids Dagblad)

Naast het verliezen van hun ontmoetingsplek aan de Sperwershorst, zag de Surinaamse gemeenschap in de Merenwijk ook de moestuin verdwijnen.
Erich: "Zoals het er nu uitziet, krijgen die mensen na de jaarwisseling een nieuwe plek bij de speeltuin Merendroom, met een eigen toegangspoortje en watervoorziening. Ik heb aan de onderhandelingen met een vertegenwoordiger van de gemeente deelgenomen en ben tevreden. Omdat de groente in verhoogde bedden zal worden geteeld, heb ik over de ervaringen met de door mij getimmerde bakken in Iva's moestuin verteld. Van het een kwam daarna het ander: op verzoek van de voorzitter van de stichting ben ik nu bezig een ontwerp voor hun 'kostgrondje' te maken."

De enquêtes: hoe staat het ermee? - Franco Sanavro

De verwerking van de resultaten van het eerste deel (vragen 1-11) van de enquêtes is klaar. Iedereen hartelijk dank voor de moeite om deze lange enquête in te vullen.
Opvallend is dat veel tuinders niet alleen hun antwoorden hebben aangekruist, maar daarbij ook vaak uitvoerige commentaren hebben gegeven. Tijdrovend om te verwerken, maar ook inzichtelijk om de meningen van de tuinders te weten, over alle onderwerpen die leven. Deze opmerkingen krijgen zeker een plaats in het eindverslag.
Het document over het eerste deel is 10 december naar de leden van de visiegroep en het bestuur verstuurd. Na eventuele opmerkingen en suggesties voor een visie(s), gaat het in januari mee met de stukken voor de ALV. Het tweede deel over uitvoering (de hekken, de ploegen, de paden etc) komt binnenkort.
In juni wordt het met de aanwezige leden op de uitgestelde ALV, besproken en definitief vastgesteld.

Kerstkoffie / lunch op de tuin, 27 december om 12.00 uur

Dit jaar gaan we met de Kerst een Kerstkoffie/brunch organiseren.
Hoe? Net als bij de Groenmarkt maken we het grasveld naast de Warmoes klaar met tafels en een tweetal vuurtjes tegen de kou.
Op die tafels komen de koffie, thee; eventueel glühwein of warme chocolademelk.
Op een andere tafel: kerststol, broodjes en ander kerstlekkers.
We zetten stoelen om de vuurtjes heen. Omdat we de beweging in de groep willen beperken, is er eenrichtingsverkeer en houden we afstand.
Iedereen die het leuk vindt om hieraan deel te nemen - in verband met de boodschappen: geef je snel op!
Meebrengen: een warme deken en dito humeur en 5 euro per persoon.
Graag opgeven bij: Trudy, via tvo1952@gmail.com.
Kleed je extra warm aan!

OPROEP voor een bijdrage

De afgelopen maanden hebben we over zuurkoolpotten en het zelf maken van zuurkool geschreven.
Het zou leuk zijn als meer tuinders hun ideeën insturen. Dat kan over van alles gaan: handige tuintips, wanneer en hoe zaaien, vogels en insecten, indelen van de tuin, permacultuur, recepten etc. Kortom: te veel om op te noemen.
Laat maar komen die bijdragen!
Dit keer een recept voor Koolraap.

Koolraap is verrukkelijk! - Trudy van Ommeren

Navraag bij tuinburen leverde geen rooskleurig beeld op van de koolraap. "Daar krijg je mij het huis mee uit!", zei iemand. Toch heeft een aantal tuinders een paar mooie staan; koolrapen van een kilo zijn geen uitzondering. Hierbij een recept dat een verrukkelijke schotel oplevert. Vier stappen naar een heerlijke maaltijd.
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Snijd de paprika’s doormidden, ontdoe van zaadlijsten. Laat steeltjes eraan zitten. Vet ovenschaal in met olijfolie.
Stap 2:
Snijd koolraap in blokjes en stoof zachtjes in boter ongeveer 50 minuten. Toevoegen: zout, zwarte peper, tijm. Schep geregeld om.
Stap 3:
Voeg geraspte Parmezan, kappertjes en knoflook toe. Roer voorzichtig om.
Stap 4:
Vul de paprika’s met dit mengsel en doe er de geitenkaas overheen. 15 Minuten in de oven op 220 graden. Laat afkoelen en strooi er peterselie overheen.
Nodig voor dit recept: 1 of 2 paprika’s per persoon, 1 kg koolraap, potje kappertjes, 100 gr. geraspte Parmezaanse kaas, 150 gr. zachte geitenkaas (1 of 2 doosjes), zwarte peper, zout, tijm, peterselie, 1 of 2 teentjes knoflook en 150 gr. roomboter.

ZOEKGERAAKT
De zaden die we dit jaar (januari 2020) hebben ingekocht voor de Groenmarkt lijken spoorloos. Zoeken in de Warmoes en navraag bij diverse mensen hebben niets opgeleverd. Weet iemand waar ons oude vertrouwde bakje met zaden voor de Groenmarkt is? Graag een mailtje naar tvo1952@gmail.com.

De volgende bestuursvergadering is in de derde week van januari 2021. Iedereen die iets voor de agenda heeft: graag doorgeven.

Iva Püschel-Dros maakte weer mooie foto’s voor deze nieuwsbrief, waarvoor hartelijk dank!