Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief augustus 2020

Inhoud
  1. Overzicht van de laatste ontwikkelingen
  2. Nieuwe rubriek: hebbedingen
  3. Eerste werkbeurt in tuinseizoen groot succes
  4. Visie werkgroep rondt eerste fase af
  5. Houtsnippers creëren heuvellandschap
  6. Op stap: Groente- en Jammarkt
  7. Volgende bestuursvergadering

Overzicht van de laatste ontwikkelingen

De afgelopen zes weken kunnen we gerust ‘roerig’ noemen. Tijdens de (via e-mail gehouden) extra ALV, vertelden sommige tuinders dat ze voelden dat er van alles speelde. Eind deze week ontvangen alle leden een e-mail waarin de uitslag, de gevolgde procedure en de geplande evaluatie. We hopen dat de rust daarmee terugkomt.
De eerste werkbeurt van dit seizoen heeft plaatsgevonden op 25 juli! Ruim 30 tuinders werkten hard en genoten van het samenzijn. De berg houtsnippers op het Westveld was ook dankbaar onderwerp van gesprek. Beide fotoverhalen in deze nieuwsbrief.
Intussen is een groep van 7 tuinders aan het voorbereiden hoe we als vereniging een visie kunnen ontwikkelen: waarom eigenlijk en waar komt dat vandaan? En vooral: waar gaat dat naartoe? De stand van zaken en de plannen.
En nieuw in deze nieuwsbrief: ‘Hebbedingen’. In deze rubriek kan iedereen spullen te koop/te geef aanbieden of te koop vragen.
Lees zelf maar en laat van je horen.
Een zomergroet, namens het bestuur, Trudy van Ommeren, secretaris.

Hebbedingen: een Keulse Pot

In deze rubriek kunnen tuinders elkaar iets te koop/te geef aanbieden of te koop vragen. Het gaat dan wel om dingen die te maken hebben met de tuin of verwerking van de tuinopbrengst.
Trudy (tuin 75) zoekt een (complete) Keulse pot om zuurkool in te maken. Wie heeft er een staan of kent misschien iemand die er een heeft? Graag een mailtje sturen: dank je wel!

Eerste werkbeurt op 25 juli groot succes

Zo'n 30 tuinders namen deel aan de eerste werkbeurt sinds bijna een jaar. Wat was het fijn om na zo'n lange tijd weer met een groep tuinders aan de slag te kunnen. Het was een drukte van belang en iedereen werkte, praatte, lachte en genoot van het ‘oude-nieuwe- normaal.’ Sommigen zeiden half-lachend: "Nu ben ik boven de 70 en moet toch weer aan de bak." Daarop ging een aantal leden ‘peilen’ hoeveel aanwezigen boven de 70 waren, door te vragen: "Kan iedereen boven de 70 gaan staan?" Dat waren er wel een stuk of 7! Er werd gepraat over ‘de gemiddelde leeftijd’ op de tuin: "Ik denk wel boven de 50!" Niet onlogisch omdat je dan meestal meer tijd hebt voor tuinonderhoud. Voer voor meer gesprek. Tussendoor genoten we van thee/koffie en fris met een heerlijk stuk rabarber cake gebakken door Iva. Wat een actie en gezelligheid. Het kon niet beter.
TOYS FOR BOYS & MEN
Pieter tegen Hans: "Ja, die ladder is echt nodig om op het dak te klimmen."
– "Ok, dan! Jij mag het dak op, Hans!"
Cor in vertrouwde pose.
Altijd handig...
zo'n maaier.
Jeetje, wat was die takkenril een bende! Het opruimen was een enorme klus.
SCHAFTEN! Erich wilde nog wat zeggen, maar niemand die luisterde. Er was immers taart en thee/koffie!
Onkruid weghalen (Diewi), bij de fietsenstalling en bij de Warmoes. Yvonne (witte trui).
De hele Warmoes werd binnen schoongemaakt door Lisa (zwarte trui). Wat werd er hard gewerkt door deze vrouwen!
De zelfverklaarde Mini-en-Maxi hadden het leuk met elkaar! Goed zo: 1,5 meter, Toine en Romke! Het resultaat was ook nog eens heel mooi!
De handschoenen hingen al klaar.
Op het terras was niet genoeg plaats voor iedereen. Een paar harde werkers rustten hier uit.

De werkbeurt van 29 augustus wordt verschoven naar september. Houd allen de email in de gaten voor de aankondiging!

Een visie ontwikkelen voor onze moestuinvereniging

Tijdens de ALV van 11 februari jl. hield Cor Matser een vurig pleidooi voor onze vereniging: hoe zit het met de kwaliteit van het verenigingsleven? De biodiversiteit? De sloten en wat doen we voor de insecten?
Tegelijkertijd is onze moestuinvereniging ongekend populair: er zijn dit tuinseizoen ongeveer 10 nieuwe tuinders begonnen. Vol enthousiasme, merken ze al snel hoeveel werk het eigenlijk is. Bovendien staan er bijna 40 wachtenden op onze wachtlijst.
Die factoren waren voor het bestuur reden om met een visiedocument aan de slag te gaan.
Uiteraard formuleert niet het bestuur de visie, maar moeten de leden dat doen. En dan wel met elkaar.
Hoe? Een groep van 7 tuinders (4 Oostveld en 3 Westveld), heeft in 3 bijeenkomsten vragen bedacht. Door de antwoorden op deze vragen inventariseren we wat de leden denken over bijv. de vereniging, het complex, de faciliteiten, de activiteiten en onze eigen tuin. Uiteraard vanuit het standpunt wat goed is voor onze vereniging en niet alleen voor onszelf.
Deze vragen (ongeveer 15) zijn meerkeuzevragen en komen in de nieuwsbrief van oktober. Geprinte vragenlijsten komen in de Warmoes. Het invullen neemt nog geen 10 minuten.
De resultaten presenteren we op de ALV in 2021 waarna we er met elkaar over in gesprek gaan. Natuurlijk hopen we dat iedereen deze enquête zal invullen. Hoe meer reacties, hoe beter de weergave van wat wij allemaal denken, vinden en vooral ook willen met onze moestuinvereniging.
Wil je hier op nu alvast reageren? Dat kan altijd! Benader een van de groepsleden: Paula Meijlink, Marten de Boer, Toine van den Berg, Daniëlle Voican, Nora Goosen, Pieter van Vliet of Trudy van Ommeren.
  • Kan iedereen erop letten dat de WC na gebruik schoon wordt achtergelaten? Er zijn nog steeds risico’s op besmetting bij gebrekkige hygiene.
  • Was ook je handen na WC gebruik grondig voor je spullen en mensen aanraakt: 20 seconden was en is nog steeds de corona-regel.
Omgaan met de grasmaaier: bij twijfel hulp vragen!
De grasmaaier is een bron van plezier maar ook terugkerend onderwerp van gesprek: de accu wordt er soms uitgetrokken en er hard verkeerd om in teruggeduwd. Soms moeten er onderdelen vervangen worden of is er ‘van binnen’ iets kapot. Door verkeerd gebruik gaat hij onnodig vaak kapot. Als je niet weet hoe je hem moet gebruiken, kijk naar de instructies in de Warmoes of vraag iemand om hulp. Ga niet zomaar rommelen of hardhandig trekken en duwen.
Er is (bijna) altijd wel iemand die je kan helpen: Cor Matser, Erich Puschel, Henk (t.o de Warmoes), Franco Sanavro (76), Anne-Marie Krens (op de foto hieronder), Al deze tuinders kun je om hulp vragen. In de Warmoes vind je tuinnummers van alle leden op de ledenlijst.

Toen hadden we een heuvellandschap

Erich Püschel: "De mannen zouden bij ons eigenlijk alleen maar dood hout uit de bomen verwijderen. Dat vergde enige overtuigingskracht, want het stond niet op hun werkbrief. Wist de gemeente er eigenlijk wel van? Gelukkig kon ik ze overtuigen dat het wenselijk zou zijn om beide bomen zo op te snoeien dat vooral de tuin van Jan Martin meer licht kreeg."
‘Ja, kijk daar moeten takken weg’, wijst Erich.
De ploegbaas begreep dat wel en liet me zelfs van beneden met mijn armen aanwijzingen geven. Iedereen was tevreden, hun vakmanschap werd geprezen en toen kwamen we op de snippers te spreken. Cor had gezegd dat we die ALTIJD konden gebruiken. Het gevolg was dat er enthousiast gestort, steeds meer, steeds meer tot we een waar heuvellandschap op de tuin hadden en sommigen hun tuin zelfs niet konden bereiken. Cor greep in en zo werd na een dag of vijf, het grootste gedeelte van de ontstane de berg weer verwijderd. Er is nog steeds voldoende over voor iedereen voor dit hele tuinseizoen!
Het begon met een vraag naar snippers en eindigde met een shovel om ons pad weer zichtbaar en bruikbaar te maken!
Franco in het snipperlandschap: één kruiwagen heeft geen zichtbaar effect!

Zin in een leuk uitstapje?
Ga dan naar de Groente- en Jammarkt in Midden Limburg

Beesel (Midden Limburg) is een historisch dorpje (1275) vooral bekend om zijn keramiek en nu dus de plek waar deze leuke markt wordt georganiseerd. De markt verkoopt zeldzame groenten en lekkere jams. De omgeving, Maasvallei, is ook de moeite waard.
Georganiseerd door de Stichting Vergeten Groenten, in het Historische Groentehof Rijkel 21, Beesel, vlakbij Reuver.
Zaterdag 29 augustus 2020, van 11.00 tot 15.00 uur
CORONA PROOF GEORGANISEERD

De volgende bestuursvergadering

De volgende bestuursvergadering is 15 september a.s.
Iedereen die iets aan het bestuur wil doorgeven voor deze vergadering: stuur een mail of spreek ons aan.