Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief juni 2019

Een extra dikke nieuwsbrief, voor een groot deel verzorgd door Trudy van Ommeren, een blijk van haar enorme inzet voor Groenmarkt en Zomerfeest. Bedankt, Trudy!

Groenmarkt - een verslag van Trudy

Betrokken, beschikbaar, betrouwbaar, gezellig en fijn om mee te werken. Zo kan ik nog wel even doorgaan, als kwalificatie voor de mensen die zich hadden opgegeven om mee te helpen met de Groenmarkt namens onze vereniging. Het heeft de onderlinge verbondenheid versterkt en banden gesmeed of aangehaald. We hadden een mooie, goed ingerichte kraam met een prachtig boeket geleverd door Cathy.

Overzicht

Al in januari, februari meldden de eerste kwekers op de beschikbare lijsten wat ze gingen zaaien en stekken. Het aanbod had een grote variëteit en dito kwaliteit. Prachtige planten van vele tuinders. Daarvoor veel dank aan: Aino, Bernadette, Cor, Cora, Corry, Diewi, Dyo, Gerda, Jaap, Jan F. Jeanne, Mart, Miryam, Marieke, Monica, Ria, Rein, Ronald, Susan, Ursi en Yvonne. Zonder jullie liefdevolle plantenzorg was de Groenmarkt niet mogelijk geweest.

Prijzen, Kraam en Sjouwwerk

Vrijdag voorafgaand aan de Groenmarkt stond in het teken van het jaarlijks terugkerende ‘prijzen’. Door de vele handen werd het werk licht en gezellig. Dank jullie wel : Christine, Corry, Marten, Henny, Ria, Thea en Yvonne. Het was een super leuke middag die de juiste toon zette voor de volgende dag.

Zaterdag waren er ook veel mensen op de been, voor sjouw- laad- inricht-, verkoop- en opruimwerkzaamheden. Met grote inzet werd onze kraam mooi ingericht, bemenst en weer opgeruimd door: Aino, Bernadette, Bert B., Betsy, Christine, Daniel, Emmy, Franco, Gerda, Geri, Herman, Joanneke, Nora, Rein en Riana.

Spel en knikkers

Natuurlijk denkt iedereen nu: maar wat heeft het nou opgeleverd? Dat heb ik in feite hierboven beschreven: 45 mensen die actief betrokken zijn geweest bij de Groenmarkt! Er is draagvlak voor de Groenmarkt, dat is duidelijk. En het heeft, na aftrek van de gemaakte kosten, het mooie bedrag van €447,05 opgeleverd! Dit bedrag kan volgend jaar zeker omhoog als we dezelfde kwaliteit en aantallen leveren.

Bij een dergelijk evenement mag het voor onze vereniging echter niet alleen gaan over de knikkers. Het gaat minstens zozeer om het spel. Daarom volgend jaar weer!

Potjes

Voor de Groenmarkt wordt gewoonlijk een groot aantal potjes aangeschaft. Tegelijkertijd recyclen wij als tuinders elk seizoen vele tientallen potjes. Als we deze twee aspecten combineren komen we uit bij: een stapje minder in de keten. We gaan dus proberen om onze potjes zelf te recyclen. Er komt een grote doos of ton neer in het ledenhok, waar alle goede potjes in gezet kunnen worden. Die gebruiken we dan in 2020 voor de Groenmarkt. De kopers kijken helemaal niet naar de potjes, ze kijken naar de kwaliteit en prijs van de planten. Niet alleen kosten besparend, maar ook beter voor het milieu. 

Zomerfeest: La Dolce Vita a Koudenhoorn
ofwel: Het goede leven op Koudenhoorn, een oproep van Trudy

Het zomerfeest nadert met rasse schreden; we hebben er weer zin in! Dit jaar is het thema ITALIE. Dat betekent lekker, eenvoudig eten, goede wijn, een boel mensen aan lange tafels en veel gesprek, gelach, muziek en dans.

Voor dit jaar leek het ons leuk om gerechten te maken met groenten en fruit uit eigen tuin. De Italianen kunnen van aardappelen, tomaten, van courgettes, wortelen, kortom van VANALLES iets lekkers maken! Ook het nagerecht (dolci= het zoet) moet uit de tuin komen. Daarvoor kun je het fruit uit je eigen tuin gebruiken. Houd het simpel en puur.

Dan zorgen wij voor lekkere vis ( Mart ) en vlees ( BBQ), goede Italiaanse wijnen en dito bier. Uiteraard mag vlees overgeslagen worden en zijn er ook frisdranken.

Mensen die zin (en tijd) hebben om mee voor te bereiden: kun je Franco of Trudy even aanspreken? Anders is een mail (FLSanavro@outlook.com)  of  trudyvanommeren@yahoo.co.uk of telefoontje (0611435718/0611445789) ook prima. Samen iets voorbereiden verhoogt het plezier en verlaagt de inspanning!

We kijken uit naar gezelligheid met en voor ons allen!

En hier het door het bestuur verzorgde deel van de nieuwsbrief

Westmuur

Jullie zullen al wel hebben gezien dat de Warmoes aan de gehele westzijde gerenoveerd is. We zijn hiervoor de ploeg die dit gedaan heeft bijzonder dankbaar - in willekeurige volgorde: Ben, Cor, Rein, Koos, Dyo, het is prachtig geworden!

Grasmaaier

We hebben een nieuwe grasmaaier voor algemeen gebruik, een Husqvarna. Hij staat in het ledenhok (sleutel in de la van de blokhut), en is een heel stuk makkelijker te gebruiken dan de vorige. Niet alleen loopt hij veel lichter, hij start ook makkelijker dankzij een accu-aangedreven startmotor. Hij is echter ook mechanisch wat kwetsbaarder.

Hou je aan de volgende instructies (meer uitgebreide instructies hangen in het hok bij de maaier):

  • Gebruik de maaier niet voor hoog gras
  • Verander alleen de hoogte-instelling als je daar voldoende handigheid en kracht voor hebt
  • Houd bij het maaien alle vier wielen op de grond, zodat het maaiblad niet onverhoeds op een steen terecht kan komen
  • Maak de maaier eventueel schoon door hem met de duwbeugel naar de grond te kantelen (D). Draai hem niet zijdelings om, zoals bij de oude maaier! Er kan dan brandstof lekken.

Aan- en uitzetten (let op: zit de accu er in?)

  • Duw de blokkeerknop (B) rechts op de duwbeugel opzij (C), de startbeugel is nu vrij.
  • Duw de beweegbare startbeugel naar beneden. De motor start meestal de eerste keer, maar bij een koude motor kan het nodig zijn om twee keer te starten. Start niet langer dan ongeveer drie seconden.
  • Houd tijdens het maaien beide handen aan de beugels.
  • Stop de motor door de startbeugel weer te laten opkomen.

Vraag eventueel om hulp van een ervaren gebruiker. Als de accu leeg is (dan brandt er nog maar één lampje), laat deze dan ook opladen door een ervaren gebruiker. Het plaatsen en uitnemen in de lader vraagt enige handigheid.

Herhaalde oproep: stenen terug, graag!

Bij de blokhut lag altijd een stapel stenen. Deze waren niet voor algemeen (her)gebruik maar werden ieder jaar gebruikt om de barbecue voor het zomerfeest van op te bouwen. Deze zijn verdwenen! Als iemand weet waar ze zijn horen we het graag. Hoe moeten we anders met het zomerfeest weer een barbecue bouwen?

Mest

Wel voor algemeen gebruik is de mest die bij de Warmoes ligt. Het aanbod hangt af van de levering, maar de prijs is in alle gevallen hetzelfde: voor 1 Euro mag u één kruiwagen zo hoog opladen als je maar kunt hanteren. Betaling graag in een envelop, onder vermelding van naam, tuinnummer en aantal kruiwagens, in de postbus in de Warmond. Overmaken mag ook, onder vermelding van het aantal kruiwagens. Wel doen graag! We denken soms wel eens dat er mensen zijn die dit vergeten…

Tuinschouw

De halfjaarlijkse tuinschouw komt er weer aan. Op 22 juni zal het bestuur een rondje over het complex lopen, met een spiedend oog voor misstanden zoals onkruid, verwaarloosde tuinen, woekerende kronkelwilgen en niet teruggebrachte kruiwagens. Als je nu al weet dat de tuin dan een verwaarloosde indruk zal maken wegens afwezigheid, laat het ons dan even weten. Dat scheelt weer een aanzegging…(en zet die kruiwagen even terug…)

Ongedierte

Na de brand bij de kinderboerderij zochten de ratten een heenkomen bij ons op de tuin. Nu de kinderboerderij weer is herbouwd willen we graag weten of dat ook weer leidt tot afname van de overlast. Willen jullie overlast van ratten melden? Dat kan gewoon via info@moestuinkoudenhoorn. Dan houden we de ontwikkeling in de gaten…

En dan nog…

Er zijn nog Culterra mest- en kalkkorrels. Tegen de prijzen uit de vorige nieuwsbrief te verkrijgen via Marten.

Programma

Zoals gebruikelijk zijn alle activiteiten op zaterdag.

7 juli Zomerfeest   
31 augustus 13:30 uur 1e Najaars werkbeurt, oneven tuinnummers
28 september 13:30 uur 2e Najaars werkbeurt, even tuinnummers
26 oktober 13:30 uur Opruim- en burenhulpdag voor alle leden
26 oktober 15:00 uur Afsluiting tuinseizoen 2019