Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief mei 2014

Groenmarkt

Zoals jullie weten wordt op zaterdag 17 mei de groenmarkt in Warmond gehouden. We hopen dat jullie hiervoor veel gezaaid hebben en, belangrijker nog, dat het mooie plantjes zijn geworden. Vrijdagmiddag 16 mei kunnen jullie de plantjes inleveren bij de Warmoes. Graag duidelijk de naam/soort en eventueel kleur vermelden. Als je nog potjes nodig hebt neem dan even contact op met Cor Matser. Na afloop van de markt worden de planten die over zijn bij de Warmoes neergezet. Tegen een vrijwillige bijdrage kun je daar zaterdagavond en zondag nog wat van meenemen.

(Moes)tuinieren is populair

Of het nou komt door Maarten ‘t Hart, de BBC of de beweging van Slow Food, het wroeten in de grond wordt steeds populairder. Soms gaat het om het kweken van groenten en fruit, dan weer om bloemen. Onze vereniging merkt dit goed aan de wachtlijst voor een moestuin. Inmiddels staan meer dan 20 mensen op de wachtlijst en gemiddeld geeft de vereniging vijf tuinen per jaar uit. De wachttijden kunnen dus lang zijn ... Tuinen zijn een schaars goed en er is veel animo voor. Laat alle wachtenden zien dat je goed gebruik maakt van je tuin!

Bijen

In de Algemene Ledenvergadering van 2013 is gesproken over de wenselijkheid en de mogelijkheden van het houden van honingbijen in bijenkasten op ons complex. Bijen zijn van groot belang voor de natuur en ook voor onze opbrengst! Iedereen weet dat het ook niet zo best gaat met de bij. Door verschillende leden is destijds geopperd om ons steentje bij te dragen aan het welbevinden van de bij. Ook waren er geluiden tegen het houden van bijen op ons complex. Het bestuur heeft een expert op het gebied van de bij ingeschakeld om eerst deskundig advies te krijgen. Deze expert heeft alle hoeken en gaten van ons complex onderzocht en kwam tot de conclusie dat er weinig tot geen geschikte plaatsen zijn om bijenkasten neer te zetten. Kortom, bijen houden is geen optie meer en we gaan als vereniging dan ook geen kasten plaatsen. Dat onverlet dat de bij een belangrijk wezen is waar je graag meer van zou willen weten. Daarom is het bestuur wel bezig om een lezing te organiseren over de bij en haar leven. En iedereen die heeft meegedacht over dit project willen we hierbij bedanken voor hun inzet.

Tuinkeuring

Zoals altijd worden de tuinen ook dit jaar twee maal gekeurd. Medio mei is het weer zo ver. De keuringen zijn ook een mooi moment om te overleggen over bouwwerken, inrichting van de tuin, de boom van de buurman, zaai- en kweektips en –problemen. Maak je tuin snel klaar want het groeiseizoen is al van start gegaan!

Zomerfeest: zaterdag 28 juni om 18.00 uur

Op de laatste zaterdag van juni, halverwege het jaar en net voor de vakantie, organiseren wij weer een groots zomerfeest voor alle leden. Dit jaar staat de Italiaanse keuken centraal, met een hoofdrol voor de groenten uit eigen tuin. Noteer deze datum alvast in je agenda en plant extra veel basilicum en andere typisch Italiaanse kruiden. Eind mei krijg je een uitnodiging en nadere informatie.

Vogelexcursie: zondag 11 mei om 5.30 uur

Vogelwerkgroep Teylingen organiseert samen met het IVN een vroege vogelexcursie op Koudenhoorn. De excursie vertrekt om 5.30 uur op het eiland bij de brug. Als je wilt genieten van het ochtendkoor geef je dan op via een email aan charlotte.matthijsse@xs4all.nl; liefst voor 10 mei.

Werkbeurt

Op zaterdag 31 mei om 13.30 uur is er een inhaalwerkbeurt voor algemeen werk.

Loslopende honden

Met ware doodsverachting heeft Liesbeth zich onlangs op een dolle jachthond gestort om een fazant te redden. Hulde voor deze heldendaad! Helaas hadden hond en baasje minder waardering voor haar actie. Baasjes die hun honden door de bossen laten jagen zijn nog steeds een bron van ergernis, zeker nu in het broedseizoen. In deze periode moeten honden aangelijnd zijn op ons deel van Koudenhoorn. Aanspreken werkt vaak averechts. Doe aangifte via de website van Teylingen of bij de politie, als je vindt dat de overlast echt niet kan. Hopelijk resulteert dat in meer controle en boetes.

Foto’s werkbeurt

Zaterdag 29 maart was er een algemene werkbeurt. Gelukkig was het mooi weer en waren er veel leden aanwezig. Er is veel werk verzet! Foto’s van deze dag staan op onze website.

Versnaperingen

Vaak is het in de tuin hard werken. Mocht je tijdens je werkzaamheden dorst krijgen of trek in iets verkoelends, kijk dan eens in de koelkast in de Warmoes. Deze is gevuld met blikjes fris, pakjes drinkyogurt e.d. en in de vriezer liggen diverse soorten ijsjes. De betaalpot staat naast de koelkast op het aanrecht.