Contact
Zoeken in
naar

Courgetterecepten

Eerder verschenen in de Warmoezenier van oktober 2004.

Aanvulling gesuggereerd door Marten en Julia, vertaald door Peter.

Een paar courgetteplanten op je tuin leveren een zomer lang een onophoudelijke stroom courgettes. Hier een paar recepten om daar het hoofd aan te bieden.

Courgettecake met blauwe bessen (zie ook: https://www.google.nl/amp/www.food.com/amp/recipe/zucchini-bread-with-blueberries-70287)

Let op: dit recept gebruikt de Amerikaanse inhoudsmaat "Cup". Een cup komt overeen met ongeveer 200 ml. Pas de hoeveelheden evt. aan naar eigen smaak.

  • Klop 3 eieren tot een luchtig mengsel.

Voeg toe:

  • 1 cup olie
  • 2 1/2 cup suiker
  • 2 cups geraspte courgette
  • naar smaak vanille(suiker) en amandelextract
  • 3 cups zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout (zal wel een Amerikaanse theelepel zijn...)

Roer goed, en roer daar dan doorheen:

  • 4 cups "Blauwe bessen" (hier vaak aangeduid als bosbessen, maar echte bosbessen zijn kleiner, en worden op de markt eigenlijk nooit aangeboden)

Giet in een of meer passende bakvormen, en bak ongeveer 5 kwartier op 180 of tot een breinaald er droog uitkomt.

Zoetzuur van courgettes (recept van Mart)

*       1 flinke courgette, in plakjes met wat zout erover.

*       2 tot 3 grote uien, in ringen gesneden

*       ¾ l kruiden- of wijnazijn.

*       200 gr. suiker

*       1 eetlepel kerrie

*       3 flinke tenen knoflook in plakjes

*       1 spaanse peper

*       1 of 2 paprika’s

*       3 theelepels dillezaad

*       3 theelepels mosterdzaad

*       2 laurierblaadjes

Kruiden met azijn en suiker gedurende 5 minuten koken.

Courgette erbij en daarna nog 5 minuten koken, gas uit!

Na 2 uur weer aan de kook brengen en 5 minuten koken.

Schone glazen potten afvullen, deksel erop en potten op z’n kop laten afkoelen.

 

Courgettecake (recept van Kiki)

*       1 courgette

*       halve theelepel zout

*       175 en 15 gr. boter

*       1 limoen

*       3 eieren gesplitst

*       250 gr. (riet)suiker

*       300 gr. zelfrijzend bakmeel

*       1 theelepel kaneel

*       150 gr. gepelde ongezouten pistachenootjes

*       175 gr. poedersuiker

*       ingevet cakeblik

 

Rasp de courgette met een grove rasp, bestrooi met zout en laat uitlekken in een vergiet (ongeveer 15 min.).

Verwarm de oven op 175 oC.

Smelt 175 gr. boter op een laag vuurtje.

Boen de limoen schoon en rasp de schil.

Klop de eiwitten stijf met 50 gr. suiker.

Meng de boter met de dooiers en de rest van de suiker.

Druk het vocht uit de courgette en roer dit door het botermengsel.

Meng vervolgens het meel, limoenraspsel, kaneel en pistachenootjes door elkaar.

Je hebt nu een stug deeg en het is niet erg als het niet volledig gemengd is.

Schep er in delen het stijf geslagen eiwit door.

Doe het mengsel in een cakeblik en bak de cake in 50 min. gaar.

Meng voor het glazuur 15 gr. zachte boter met de poedersuiker en het sap van een halve limoen. Roer goed tot een egaal mengsel ontstaat, voeg evt. een klein beetje water toe.

Verdeel dit met een mes of de bolle kant van een lepel over de bovenkant van de afgekoelde cake.

 

Tip: leg een ingevet stuk bakpapier op de onderkant van de cakevorm, dan krijg je hem er gemakkelijker uit.