Contact
Zoeken in
naar

Aardpeer of Topinamboer

Verschenen in de Warmoezenier van januari 2004, als eerste in een serie over onbekende groenten


De aardpeer is een soort zonnebloem die eetbare knolletjes maakt. De Latijnse naam is dan ook Helianthus tuberosus: de zonnebloem met knolletjes. De plant komt oorspronkelijk uit Amerika en werd bij de indianen allang gegeten voordat de plant in het begin van de zeventiende eeuw naar Europa werd meegenomen. De knolletjes hebben een zoetige smaak, veroorzaakt door een speciale suiker (inuline) die ook door diabetici zonder problemen gegeten kan worden. Ook smaken ze een beetje naar hun familielid de artisjok, vandaar wellicht de Engelse naam ‘Jerusalem artichoke’ – waar het ‘Jerusalem’ vandaan komt, weet niemand precies, misschien wel van het Italiaanse woord voor zonnebloem, girasole.

Zelf maakte ik dit jaar van mijn eerste oogst dan ook een soep die opvallend naar artisjok smaakte, door de geschilde knolletjes in plakjes zachtjes in een bouillon (kip of een blokje) met gefruite uitjes te koken en de zaak daarna te pureren.

Leo Jalink heeft er al veel langer ervaring mee, en hij gaf de volgende recepten:
 

Topinamboerpuree (lievelingsrecept van Leo):

Kook 1 kg. geschilde topinamboer en twee gesneden teentjes knoflook (mag van Leo best wat meer zijn) in een pan met water (ze moeten net onder staan) en laat ze gaar worden in 15 min. Pureer ze (met een keukenmachine, staafmixer) met 60 gr. boter en voeg langzaam ½ dl. olijfolie (extra vierge) toe. Breng de puree op smaak met zout en peper en bestrooi hem net voor het serveren met een laagje milde paprikapoeder.

Wie net als Leo niet houdt van het schillen van de topinamboerknollen, kan ze ook in de schil koken. Daarna kun je ze heel gemakkelijk uit hun schil knijpen of alsnog schillen.

De topinamboerpuree is ook super geschikt om in te vriezen en daarna in kleine porties te serveren bij allerlei maaltijden en salades. De paprika doe je er pas op het laatst bij.


Aardpeer-kerriesoep (recept van Bertie en Peter)

Deze soep behoort oorspronkelijk met aardperen te worden gemaakt, maar ook koolraap is geschikt om er de soep van te maken. Koolraap zal de soep echter een wat sterkere smaak geven. Bij deze soep kunnen croutons worden geserveerd.

* Ingrediënten:

 • 50 gr. boter
 • 2 grote schoongemaakte en kleingesneden uien
 • 1 uitgeperst teentje knoflook
 • 1-2 theelepels kerrie
 • 25 gr. bloem
 • 9 dl. bouillon (in oorspr. recept kippebouillon; voor de veggies onder ons is groentenbouillon een uitstekend alternatief)
 • 750 gr. in blokjes gesneden aardpeer (tip: verwijder eerst kleine knolletjes van de aardperen, schil ze met aardappelschilmesje, verwijder lelijke plekken. Neem hiervoor de nodige tijd want het schillen is niet eenvoudig)
 • ½ theelepel kurkuma
 • zout en peper

* Voor het serveren:

 • 1-2 theelepels korianderzaadjes
 • anderhalve dl. slagroom
 • 2 eetlepels fijngehakt bieslook

* Voeg de knoflook toe en fruit deze 2 min. mee. Roer de kerrie door het mengsel en fruit deze even mee. Roer de bloem door het mengsel en fruit deze 2 min. mee. Voeg onder voortdurend roeren beetje bij beetje de bouillon toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en voeg de aardperen, de kurkuma en zout en peper toe. Doe een deksel op de pan en laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken tot de groente zacht is, bij wat oudere aardperen beter wat langer.

Laat de soep enigzins afkoelen en pureer hem daarna met pureerzeef, blender of anderszins. Laat nog 5 min. doorkoken. Kort voor het serveren korianderzaad en room door de soep mengen en 1 min. laten koken, serveren met fijngeknipte bieslook. Afgekoelde soep met room niet meer opwarmen!

* Croutons: Snijd sneetjes (oud) brood in blokjes van 1 bij 1 cm. en bak ze in wat boter aan alle kanten bruin en knapperig.

* Voor diepvriezers (bij grote aardperenoogst...):

Laat soep zonder room, korianderzaad en bieslook geheel afkoelen, doe de soep in een diepvriesdoos met 2 cm. vrije bovenruimte. Maximale bewaartijd vijf maanden. Ontdooien: laat de bevroren soep in een doos een nacht in de koelkast staan (scheelt weer het nodige energieverbruik voor de koelkast!). Voeg na de ontdooide soep 5 min. gekookt te hebben room, korianderzaad en bieslook toe.

Leo’s kweekadvies:

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van deze recepten zelf ook wel aardperen wilt gaan kweken. Dat is heel eenvoudig. Aardperen zijn zo sterk als onkruid en doen het op bijna elk bodemtype zolang het maar niet drijfnat is.

Je start met een paar knollen. Zo lang de voorraad strekt kun je er bij Leo, Marijke, Bertie of Peter (tuin 63) wel een paar krijgen. Het eerste jaar vermeerder je alleen. Het tweede jaar geeft al een oogst genoeg voor een paar maaltjes en het derde jaar is er een overvloed. Aardperen laat je in principe altijd op dezelfde plek staan. Vruchtwisseling is niet nodig (en zelfs niet aan te raden).

Gerda van Uffelen

met dank aan Leo Jalink