Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar

Nieuwsbrief juni 2022

Groenmarkt, 21 mei 2022

Na 2 jaar afwezig te zijn geweest vanwege Corona kon het weer: gekweekte plantjes verkopen op de Groenmarkt in Warmond.
Met veel plezier en enthousiasme heeft een groot aantal leden meegeholpen aan dit evenement. Vroeg in het jaar begonnen de kwekers al met het opkweken van de plantjes, thuis in de serre, buiten in bakken of in kassen. Dit resulteerde in de aanlevering van meer dan 1000 plantjes van mooie kwaliteit die de vrijdag voor het evenement door verschillende leden gelabeld en geprijsd moesten worden. We begonnen vroeg vanwege de verwachte stortbuien en door de vele handjes lukte het om nog voor 14.00 alles klaar te hebben.
De zaterdag was een perfecte dag voor mensen om de Groenmarkt te bezoeken, niet te veel zon en warmte en gelukkig geen regen, de markt werd dan ook goed bezocht. We hadden dit jaar een grote variatie aan diverse groenten, fruit, kruiden en (eenjarige) bloemen. Ook de bijzondere planten van Nadia Vakilli, zoals de gehoornde Meloen (Kiwano) of De Armeense komkommer (Cucumis flexousus), hadden mede dankzij haar uitleg veel aftrek. De verkoop verliep uitstekend. Dankzij de uitleg en inzet van onze verkopers achter de kraam, waren we rond 14.00 al 2/3 van onze plantjes kwijt! Al met al was het een zeer gezellig dag.
Op zondag hebben Ursi van Loon en Diewi de Bruin hun best gedaan om nog een deel van de overgebleven plantjes op de moestuin te verkopen waardoor de totale omzet op het mooie bedrag van € 1201,00 uitkwam.
Kortom, de verkoop van de door onze moestuinders gekweekte plantjes was weer een groot succes!!!
De Groenmarktgroep heeft geholpen met meedenken, kweken, prijzen en verkopen. De groep gaat binnenkort evalueren welke dingen er volgend jaar hetzelfde blijven en wat anders zou kunnen.
We willen alle betrokkenen bedanken voor hun hulp en bijdrage aan dit evenement.
Paula Meijlink, coördinator Groenmarktgroep

Mooi eerbetoon aan Ronald de Visser (tuin 77-79)

Op donderdag 19 mei ontvingen wij het verschrikkelijke nieuws dat Ronald de Visser, woensdagmiddag 18 mei in zijn slaap plotseling en volkomen onverwacht was overleden. Wij als tuinders konden het niet geloven. Maar, we hebben hem nog…. En dan kwamen er allerlei voorbeelden van acties die Ronald een of twee dagen daarvoor nog had ondernomen. Ook werd bezoek aan Mauw en Kobus gebracht, die op zaterdag op onze Moestuin kwamen, legden we een condoleance boek neer, en organiseerde een aantal leden een prachtig boeket op de tafel. Voor Mauw en Kobus was duidelijk hoe hard dit nieuws de vereniging geraakt heeft.
Op woensdag 25 mei werd Ronald begraven in aanwezigheid van zeker 100 mensen. Van de tuin was ook een 25-tal leden aanwezig. Kobus sprak zijn vader toe en Mauw deed een meditatie. Mooie verhalen over zijn voetbal en judo verleden werden gedeeld. Tussendoor zongen Ronalds stiefkinderen prachtige liederen. Vanuit de Moestuin vereniging konden we ook vertellen hoe belangrijk Ronald in ons straatje en ook verder op de tuin was, hoe behulpzaam en gul hij was, hoe sterk zijn vriendschap met maatje Bert was, hun dagelijkse koffie en praatjes etc. Daarna werd Ronald door zijn (stief) kinderen en andere familie ten grave gedragen. De koffie daarna met zelfgemaakte taarten (een deel door leden van onze moestuin), gaven gelegenheid om geleidelijk te beseffen dat hij er echt niet meer is.
Leden die de speech over Ronald willen lezen, vinden deze in de Warmoes in het condoleance boek. Digitaal kan ook via een mail aan info@moestuinkoudenhoorn.nl
En nu? Ronalds tuin blijft officieel tot 1 januari 2023 van zijn familie. We zullen vanuit het bestuur met Mauw overleggen en ook Kobus zal een stem hebben in wat er moet gebeuren. Hij is tenslotte bijna opgegroeid op de Moestuin en kwam nog steeds vaak even mee. Mauw heeft al een beetje te kennen gegeven een klein stukje tuin te willen houden. Dit overleg zullen we in stapjes doen; tis nu niet te overzien wat zij uiteindelijk besluiten. Suggesties over opruimen of verdeling van de tuin kunnen na 1 oktober aan het -dan zittende bestuur -worden doorgegeven.
App: Ronalds tuin Intussen heeft Aino het idee geopperd om een app te beginnen waaraan tuinders kunnen meedoen die een klein stukje onderhoud (beetje schoffelen, water geven en in overleg oogsten). Deelnemers nu zijn Aino, Marieke, Franco en Trudy. De app wordt beheerd door Franco en wordt alleen gebruikt voor onderhoudsboodschappen.
Iedereen die hieraan wil meedoen, stuur een mailtje aan info@moestuinkoudenhoorn.nl.

Er kan weer gehakseld worden

Begin dit seizoen hoorden we praktisch elke zaterdag enthousiaste leden aan het werk met de grote hakselaar. Maar het is al een aantal weken heel stil. We missen ook de bijbehorende snippers die op vele tuinen voor prachtige paden zorgen. De getrainde leden kunnen in samenwerking met elkaar weer aan de slag. Overleg even met Cor, Nora of Klaas.

Werkbeurt 11 juni, 13.30 - 16.00 uur

Op zaterdag 11 juni is de eerste officiële werkbeurt van dit tuinseizoen voor alle leden. Deze werkbeurt vervangt die van 28 mei , die werd verschoven i.v.m het lange vrije Hemelvaartweekend. Er is voldoende werk voor iedereen. Kom a.j.b op tijd, zodat er rustig gelegenheid is om taken te verdelen en werk te verzetten. Tijdens de pauze kunnen nieuwe leden zich voorstellen en is gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Voor koffie, thee en cake wordt gezorgd. Het gehele bestuur is aanwezig.

Zomersnoei voor fruitbomen en -struiken

Vele fruitsoorten zijn gebaat bij zomersnoei. En in sommige gevallen (problemen), kan zomersnoei echt uitkomst bieden.
In de toekomst wil de Fruitadviesgroep behalve een wintersnoei-workshop, tevens een zomersnoei-workshop gaan organiseren. We moeten als spiksplinter-nieuwe groep nog een beetje in die ambitieuze jas groeien.
Voor nu hebben we wel tips en goede informatie opgezocht: check voor een overzicht Fruitsnoei in juni, de webpagina van Guy de Kinder: https://ap.lc/RzwPq
Specifieke vragen zijn welkom!
De Fruitadviesgroep: Corinne Egas, Herman Bus, Marieke Schroder, Mirjam Olivier.

Nieuwe bestuursleden

Zoals bekend, blijft het huidige bestuur demissionair tot de volgende ALV die tentatief gepland staat voor 15 september. De precieze datum hangt ook af van de beschikbaarheid van de juiste zaal in het Trefpunt in Warmond. Houd mail en aankondigingenbord in de gaten.
Voor die tijd zouden wij graag in contact komen met leden die tijd en energie willen besteden aan onze Moestuin via bestuurslidmaatschap. Van het huidige bestuur hebben 2 leden te kennen gegeven door te willen gaan. Ook heeft zich 1 andere tuinder gemeld voor het nieuw te vormen bestuur. Spreek een van de huidige bestuursleden aan, bel ons op (lijst hangt in de Warmoes) of stuur een mail. We hebben je nodig!
Op dit moment kunnen we nog geen uitsluitsel geven over het Zomerfeest. Zodra er meer bekend is, zullen we daarover in een aparte mail en de Warmoes berichten.
Volgende bestuursvergadering: 23 juni a.s. Onderwerpen, vragen of andere opmerkingen zijn welkom via info@moestuinkoudenhoorn.nl