Contact
Aanmelden moestuin
Zoek in
naar
Kruutmoes

Eerder verschenen in de Warmoezenier van juli 2004

 Dyo Agterhuis, onze oud-voorzitter, komt van een boerderij in de uiterwaarden aan de Gelderse IJssel, bij Hattum. Vroeger was daar ook een steenfabriek, die nog van Daendels is geweest. De familie van zijn moeders kant was daar enige generaties directeur. Zijn vader komt ook uit Hattum, van een boerenfamilie.

Toen Dyo voor lange tijd naar het buitenland vertrok en op onze tuin afscheid kwam nemen, viel zijn oog op een veldje kervel. Hij bukte, wreef zijn handen erdoor, rook eraan en vertelde wat voor iets lekkers zijn moeder (geboren in 1909) daar vroeger van maakte: kruutmoes. Een streekgerecht dat vermoedelijk al heel oud is. En hij gaf er gelijk een gemoderniseerd recept bij: 

  • koop kant en klare gortepap 2 of 3 halve liters (dit komt in de plaats van karnemelk)
  • paar handjes rozijnen
  • verse worst in zijn geheel
  • katenspek in reepjes
  • opzetten en blijven roeren terwijl je het opwarmt
  • van het vuur af de kervel erdoor roeren
  • en stroop naar smaak.

CM